Osteopathie is een manuele therapie. Dat wil zeggen dat het onderzoek alsook de behandeling uitsluitend met de handen (manueel) gebeurt. De osteopaat onderzoekt uw lichaam op bewegingsverlies en weefselspanning en zoekt naar relaties met uw klacht.  Osteopathie maakt gebruik van uitgebreide kennis van principes uit de embryologie, fysiologie, anatomie, neurologie       en pathologie

 

Alle structuren in het lichaam bewegen: botten, gewrichten, spieren, bloedvaten en organen. Deze bewegelijkheid is nodig voor een klachtenvrij functioneren. Een osteopaat ziet het lichaam als een geheel en weet welke structuren met elkaar in verbinding staan. De oorzaak van de klacht bevindt zich niet altijd op de plek waar de klacht zich uit! Bijvoorbeeld kan een verhoogde spanning in het bindweefsel rondom de lever invloed hebben op het functioneren van de schouder of de pols. Dit komt door de anatomische samenhang.

Bewegingsverlies en verhoogde weefselspanning kunnen ontstaan door een trauma. Hierbij kun je denken aan een ongeluk, een val, operaties, maar ook aan langdurige stress, verkeerde voedingsgewoontes, gebeurtenissen die psychisch grote indruk hebben gemaakt, maar ook ogenschijnlijk kleine dingen zoals een verstuikte enkel jaren geleden. Kortom, alles wat we fysiek en/of psychisch mee hebben gemaakt. Een osteopaat behandelt dus de hele patiënt en niet alleen de klacht. 

Normaal gesproken is het lichaam in staat zich na een trauma aan te passen en een nieuw evenwicht in het functioneren vinden. Dit wordt het zelfgenezend vermogen genoemd. Een fysieke klacht kan genezen en een stressvolle psychische gebeurtenis kan worden verwerkt. Als het punt bereikt is waarop dit niet meer kan, dan ontstaan er blijvende klachten en heeft het lichaam iets extra's nodig om weer te kunnen herstellen. 

 

Ontstaan van de Osteopathie

Osteopathie is in Amerika ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T Still (1828-1917). In 1892 stichtte hij het College of Osteopathic Medicine. Sinds 1966 is Osteopathie in de Verenigde Staten wettelijk gelijkgesteld met de reguliere geneeskunde. Via Engeland en Frankrijk is Osteopathie in Europa bekend geworden en kan de opleiding aan internationaal erkende instituten gevolgd worden, zoals onder andere in Brussel, Parijs, Berlijn en Amsterdam.