Volwassenen
Wanneer naar de osteopaat
Hieronder vind je een lijst van de klachten die osteopaten het meest tegenkomen. Staat jouw klacht er niet bij, aarzel dan niet contact op te nemen om te vragen of osteopathie iets voor jou kan betekenen.
- Pijnlijke of stramme ledematen, rug, nek, schouder, heup en/of knie
- Bekkenklachten, bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap
- Andere klachten tijdens of na de zwangerschap
- Sportblessures, verstuikingen
- Whiplash en andere posttraumatische klachten
- Migraine, (spannings-)hoofdpijn, duizeligheid
- Terugkerende bijholteontstekingen of oorontstekingen
- Snel vatbaar zijn voor verkoudheden en griep
- RSI
- Reflux
- Incontinentie
- Maag- of darmklachten, buikpijn
- Pijn na operaties
- Menstruatiestoornissen
- Oedeem
- Concentratieproblemen
- Chronische vermoeidheid en concentratieproblemen
- Niet lekker in je vel zitten
Staat je klacht er niet bij en wil je weten of osteopathie iets voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op!
Ook kan osteopathie een rol spelen in de begeleiding bij psychotherapie en
verwerkingsprocessen.
Een osteopaat is geen vervanging voor het bezoek aan de (huis)arts.
Osteopathy is a search for communication and cooperation with the natural laws of healing.
James S. Jealous
Zwangeren
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam in korte tijd veel veranderingen door. Gelukkig past het lichaam zich hier meestal goed op aan. Soms ontstaan er echter toch klachten. Dan is het mooi om te weten dat osteopathie hierbij kan helpen.
Bij onderstaande klachten kan een osteopathische behandeling vaak goed helpen:
- misselijkheid
- bandenpijn
- zuurbranden
- bekkenpijn/rugpijn
- pijn aan het stuitje
- bekkeninstabiliteit
- problemen met de bekkenbodem
- steeds terugkerende blaasontsteking
- tintelingen in armen of benen
- moeite met ademhalen
Osteopathie kan ook helpen in voorbereiding op de bevalling -zoals bij een stuitligging- en bij het herstel na de bevalling.
Veelgestelde vragen
Meer over osteopathie bij volwassenen
Je hebt geen verwijzing nodig om een afspraak te kunnen maken. Tijdens ons eerste gesprek breng ik je symptomen in kaart en zal ik ook een aantal andere vragen stellen. Als blijkt dat er extra onderzoek nodig is (eventueel om dingen uit te sluiten die ik als osteopaat niet kan behandelen), dan zal ik je verwijzen naar je huisarts.
Dat is heel verschillend. Bestaan je klachten nog niet zo lang, dan ben je vaak na enkele behandelingen weer klacht- of pijnvrij. Bij klachten die langere tijd bestaan is er vaak meer herhaling nodig. Maar ik vind het wel belangrijk dat je na 2-3 keren al een duidelijk begin van de verbetering merkt, zodat we weten dat osteopathie de juiste weg is.
Natuurlijk! Ook dan ben je van harte welkom. Er zijn mensen die bijvoorbeeld een keer per jaar komen voor een check-up. Sommige mensen komen enkele keren per jaar, omdat het hen helpt zich dieper te kunnen ontspannen. Je kunt de behandelingen ook gebruiken als begeleiding bij processen van zelfontwikkeling.
Jazeker! Heel veel zelfs. Je kan altijd zelf bijdragen aan het herstel van je klachten. Je haalt (veel) meer uit de behandelingen als je een actieve bijdrage aan je gezondheid levert. Ik ga er dan ook van uit dat we samenwerken. Ik geef door middel van osteopathie (en wellicht ook al coachend) een prikkel aan je systeem om in een ander, beter evenwicht te komen. Het helpt daarbij als je openstaat voor de beweging die op gang wil komen.
Daarnaast helpt een gezonde leefstijl altijd ook voor een betere gezondheid.
Meestal ben ik dan bezig met technieken voor het zenuwstelsel. Aan de buitenkant lijkt er niet zoveel te gebeuren, je ziet weinig bewegingen van mijn handen. Vaak voel je wel dat er van alles gebeurt in je lijf, zoals een zacht tintelen of een diepere ontspanning.
Op de website voor het Sutherland Cranial College in Engeland vond ik de volgende uitleg. Die geeft het wat mij betreft heel duidelijk weer:
“ … (cranial) treatment can be compared to watching someone reading a book. From the outside nothing appears to be happening but, if you are the one reading the book you are transported into a rich world of structure, colour, depth and emotion. As you continue to read, the story unfolds.”